![]() ekonomista01 glasaj:
![]() Alkohol na radnom mestu?Da li ste se ikad našli u takvoj situaciji da ste primetili da Vam je kolega ,a možda i koleginica sklon odnosno sklona alkoholu..Šta uraditi po takvom pitanju?Šta ako taj problem odnosno ta ovisnost počinje uticati i na njegove performanse na poslu?
Kako postupiti u tom slučaju? Kategorija: Trebam pomoć dana 05.09.2008
![]() Imala sam kolegu koji je bio vrlo vrlo sklon alkoholu u toj meri da je gotovo svakoga dana dolazio pijan na posao. Pritom je radio na mestu obezbedjenja sto je bio potpuni apsurd. Ne kazem da ljudi na tim pozicijama imaju manje prava od ljudi koji rade npr. u komercijali, marketingu ili pravnoj sluzbi. Jednostavno, alkohol nije dozvoljen na radnom mestu i mora se sankcionisati. Tako je i bilo..... Posle par meseci “gledanja kroz prste“ bio je sankcionisan: OTKAZOM!!
Alkoholizam,je bolest koja se javlja u svim profesijama.Medjutim alkoholizam se ne javlja samo na tim radnim mestima kada radnik dodje da radi.Ima slucajeva gde radnik dodje da radi a vec je alkoholicar .To je siroka tema i trebalo bi da se strucna lica pozabave sa tom problematikom.Ja ne mogu da sada sve ispricam o alkoholizmu jer sam na toj temi i diplomirao.Sta sve moze da se jednom radniku dogodi u toku procesu proizvodnje to danasnji poslodavci nisu svesni.Zato treba da se poostre mere bezbednosti zastite na radu.Pomenuo sam malopre profesije i dokazano je da radnici koji rade na tezim poslovima skloni su da vise konzumiraju alkohol(u masinskoj industriji,gradjevinarstvo,mesari,ugustiteljstvo itd.Takve osobe treba skloniti sa takva radna mesta i po mogucnost uputiti na lecenje.
Moj bivsi kolega i prijatelj je voleo da pije u toku radnog vremena. Nije bio alkoholicar ali covek voli da popije po koju sto je nedopustivo i strogo zabranjeno na poslu. Pricala sam sa njim ali jedino sto sam uspela da promenim jeste da kada radi sa mnom alkohol izbegava, sto ne znaci da je prestao da pije kada radi sa drugima u smeni.
Alkoholizmu nije mesto na radnom mestu, ni u najmanjim kolicinama. To se ne odnosi samo na pogone gde postoje razne pasnosti po bezbednost radnika, vec i na kancelarije gde i sam miris alkohola moze predstavljati ako nista drugo, ona losu sliku o ljudima koji rade u tom prostoru ali i firmi uopste.
Tu bih dodao i duvan. Neverovatno je odvratna stvar uci u kancelariju u kojoj se pusi, sa sve prepunim pepeljarama i pepelom po stolu. Pogotovo sto je to ugrozavanje zdravlja i prava ljudi koji borave ili rade u toj kancelariji, narocito ako su nepusaci. Ljudi su na radnom mestu pre svega okupljeni da bi zajedno privredjivali i pravili pare za plate, a ne da se medjusobno terorisu egocentricnim potrebama. Pre mozda 5 meseci radila sam u gradjevinskoj firmi i bas tu gde sam bila stacionirana alkohol je u neverovatnim kolicinama bio zastupljen.Skoro svaki dan 2-3 litra je islo vinjaka,a pivo i da ne pominjem.Svi su bili pijani pocev od sefa pa do radnika,a generalni direktor je bio upoznat sa tim problemom,ali je tu stvar tolerisao kao normalnom.Hvala Bogu sto vise ne radim sa njima,pored njih bi i normalan covek skrenuo sa pameti,zato sto dalje od alkosa ljudi.Od pijanog i lud bezi!!!!
Mislim da je prvo jako bitan uzrok nečijeg alkoholizma.Neki piju iz zavisnosti,drugi da prikriju neki problem pred drugima.Imam komšiju koji je bankarski službenik a ne znam da li više pije ili puši.Pre oko 2 meseca mu je umrla supruga koja je inače bila kamen temeljac kuće i porodice,tako da se,mislim,više i ne trezni.Žalosno je,a opet,prijaviti takvu osobu ako dođe do toga?Ipak ne bi trebalo ispaštati zbog toga.Najbitnije,mislim da niko od nas(sa ovog foruma)ne može da da pravi komentar na ovu temu jer se nije zaista našao s "druge strane".Ne opravdavam alkoholizam na poslu,naprotiv,samo kažem da bi trebalo uzeti u obzir mnogo faktora.
Napravi novi nalog ili se uloguj da bi učestvovao/la u diskusijama na BestJobs forumu.
|
Najaktivniji (posl. 7 dana)
Anketa
|
YU
na 11/09/2008